Geslaagde 1 april grap emoticons van Dedicon

De week voor 1 april 2016 verspreidde onze klant Stichting Dedicon een bericht over de ontwikkeling van audio emojis, de zogenaamde ‘voicicons‘. Zodat ook blinden de emoticons konden ‘ervaren’. Dedicon maakte audio varianten van de bekende iconen en beweerde een aanvraag te hebben ingediend voor toevoeging van de expressieve emojis aan de wereldwijde Unicode standaard. De toepassing van de voicicons zou bijvoorbeeld in Facebook en Whatsapp mogelijk worden.

Soulgood maakte samen met Dedicon het begeleidende filmpje om e.e.a. kracht bij te zetten en binnen de kortste keren werd dit opgepikt door div. media (o.a. het AD, Trouw, Dutch Cowboys, Jeugdjournaal, RTL Late Night, enz.). Het werd binnen 2 dagen enkele duizenden keren bekeken.

Dedicon heeft nu bekend gemaakt dat het om een 1 april grap gaat. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor het feit dat mensen met een visuele handicap geen toegang hebben tot visuele informatie die voor anderen vanzelfsprekend lijkt. De grap werd vervolgens weer breed gedeeld in de media. O.a. op AD.nl werd het item opgenomen in de ‘opmerkelijkste 1 aprilgrappen van dit jaar‘.

Zie hier het door ons gemaakte filmpje


Grap heeft serieuze boodschap

Volgens Dedicon is de actie meer dan geslaagd. Veel landelijke media maakten melding van het opvallende bericht. Eén dag voor 1 april werd Dedicon ontmaskerd. Bart Vroom van Dedicon licht toe: “Ondanks dat het een 1 april grap betreft, is onze boodschap wel degelijk serieus. Blinde mensen hebben een forse achterstand als het gaat om toegang tot informatie. Met name op het gebied van visuele informatie, zoals afbeeldingen, staan blinde en slechtziende mensen vaak aan de zijlijn. Veel organisaties houden met hun dienstverlening en informatieverstrekking onvoldoende rekening met deze doelgroep. Toegang tot emojis is hiervan een sprekend voorbeeld. Dankzij de landelijke publiciteit over deze 1 april grap zetten we weer een stap naar meer bewustwording over dit onderwerp.

Idee met veel potentie

Twee jaar geleden kwam Dedicon in het nieuws met een 1 april grap over braille chocoladeletters. Naar aanleiding daarvan had een banketbakker uit Deventer later dat jaar échte braille chocoladeletters in zijn etalage liggen. Als het aan Dedicon ligt blijft het ook dit jaar niet bij een grap, maar worden voicicons in de toekomst werkelijkheid. Bart Vroom: “Wij zien veel potentie in dit idee en gezien de vele enthousiaste reacties die we ontvingen zijn we daarin niet de enigen. We gaan de komende periode onderzoeken met welke partijen we kunnen samenwerken om ook dit idee daadwerkelijk te realiseren.

Bron: Dedicon website

Bij RTL Late Night


Bij het Jeugdjournaal


Overige media (vooraf)

Graafsche Courant
Omroep Brabant
Dutch Cowboys
Metro
Kim Bols
Persbericht.nu
Q-music
Libelle
Computer Idee
De Gelderlander
AD
Eindhovens Dagblad
De Stentor
Tubantia
PZC
BN De Stem
Brabants Dagblad
Trouw
HLN
NOS journaal regionieuws (fragment 12.48-14.26)
Omroep Brabant (fragment 09.49-11.46)
Onze Taal
Omroep Gelderland Radiointerview
Omroep MAX (fragment 10.21-12.00)

Overige media (na bekendmaking grap)

Radio veronica
Omroep Brabant
Radio 1 journaal
Volkskrant
Radio 2
AD
3FM
NOS
Dutch Cowboys
De Gelderlander
Brabants Dagblad
Libelle
Bartimeus
Zie.nl

Tags: , , ,